2023. 01.22 U14 Regionális bajnokság mérkőzés beszámoló

U14_20230122

2023.01.22. vasárnap, Veresegyházi Kosárlabda Csarnok

Gödöllői Sport Klub – Esztergomi KE
53-74
(20-14, 12-17, 8-25, 13-18)

JÁTÉKVEZETŐK : Belák Zoltán, Hamzi Virág

Bár egyéb elfoglaltságok miatt (sítábor, családi programok) nem a legerősebb összeállítással utaztunk el Veresegyházára, mégis esélyesként léptünk pályára.

Mindkét csapat lassan kezdett, az 5. percben mindössze 6-6 állt az eredményjelzőn.

Pontatlan, hibákkal tarkított játék volt jellemző, viszonylag könnyű dobóhelyzetek maradtak ki mind az egyik, mind a másik palánknál.

Ezután jellemzően felváltva estek a kosarak, de mi sajnos 6 büntetődobást is elhibáztunk, és lényegében ez okozta az épp 6 pontos hátrányunkat, amivel az első negyedet zártuk.

A 2. negyed elején a kissé agresszívebb, határozottabb védekezésnek köszönhetően 4 percig nem kaptunk pontot.

Időközben nálunk Hegedűs Áron, Harmath Olivér és Mikesy Marci is eredményes volt, büntetőket is tudtunk értékesíteni, így 20-21-re már mi vezetünk.

Az ellenfelünk is tudott újítani, 14 pontot szereztek, miközben mi csak két mezőnykosarat szereztünk.

Sok volt a hiba, gyorsabban akartunk játszani, mint ahogy tudunk, és mint ahogy kellett volna. A kapkodás nem volt indokolt.

Ezt bizonyítja, hogy az utolsó két percben ismét jobban védekeztünk, nem kaptunk pontot, de szereztünk 6-ot, így mindössze 1 pontos hátránnyal(32:31) mentünk szünetre.

A 3. játékrész elején, mikor mindkét csapat az aktuálisan legerősebbnek vélt felállásával lépett pályára, végre megmutatkozott a különbség.

Dudics Olivér dupláinak, illetve Ferenc Milán zsinórban szerzett 5 kosarának köszönhetően 6 perc alatt 18 pontot szereztünk, miközben az ellenfél erejéből mindössze 2 mezőnykosárra futotta. Ebben az időszakban jól működött a gyors indítás, amiből könnyű kosarakat tudtunk szerezni. Az ellenfélen érződött a fáradtság, nekik ez már a 2. meccsük volt, ezt tudtuk végre jól kihasználni. Érkezett még egy szokásos Ákos-féle tripla, így a negyedet már megnyugtató, 16 pontos előnnyel zártuk (40-56). Az egész negyedben 8 pontot kaptunk, miközben mi 25-öt szereztünk, és ez lényegében el is döntötte a mérkőzést.

A 4. negyedben, gondolva a következő meccsre, próbáltuk a jellemzően többet játszó játékosokat pihentetni.

Felváltva estek a kosarak, többek közt Benke Zalán és Körmendy Balázs is betaláltak, tovább nőtt a különbség.

Az utolsó felvonást is sikerült megnyernünk (13-18), így egy magabiztosnak mondható 21 pontos győzelemmel elhoztuk a 2 pontot.

Pontszerzők: Dudics 21, Ferenc 14, Harmath 12, Kis-Szölgyémi 12/3, Mikesy 8, Hegedűs 3, Körmendy 2, Benke 2

2023.01.22. vasárnap, Veresegyházi Kosárlabda Csarnok

Esztergomi KE –BKG Veresegyház
76-69
(21:26, 12:18, 20:12, 23:13)

JÁTÉKVEZETŐK : Belák Zoltán, Hamzi Virág

A nap 2. mérkőzésén a házigazda ellen léptünk pályára. Az ellenfelünk a délelőtti mérkőzésen 77:50-re, 27 ponttal múlta felül a gödöllői csapatot. Ebből arra következtethettünk, hogy ezen a napon nagyságrendileg azonos játékerőt képviselnek, mint mi. Ez egy jó meccset, egy ki-ki mérkőzést vetített előre, és ez a gondolat be is bizonyosodott. A hazai pálya mellett az is nekik kedvezett, hogy mi egymást követően a 2. meccsünket játszottuk, míg nekik volt lehetőségük pihenni.

Ez már a mérkőzés elején éreztette is a hatását, mert bár a támadó térfélen egész jó százalékban voltunk eredményesek, de a védekezésünk nem működött. Lassan reagáltunk, lemaradtunk az ellenfél játékosairól, így a szerzett kosarak után azonnal jött is a válasz. A negyed elején és végén Kis-Szölgyémi Ákos volt többször eredményes, a köztes időszakban Dudics Olivér vette hátára a csapatot, de Kőszegi Szabolcs és Kruppa Noel is eredményes volt. Az első 10 perc során szerzett 21 pont nem kevés, a kapott 26 viszont túl sok. 5 pontos hátrányba kerültünk.

A folytatásban a forgatókönyv hasonlóan alakult, a kellőnél alacsonyabb koncentrációs szint volt jellemző a srácokra. Bár Hegedűs Áron és Harmath Olivér többször betalált, az ellenfél továbbra is kevesebb hibával játszott. Alacsony energiaszint mellé sosem társul kellő agresszivitás, határozottság, ez most sem volt másként. Rossz döntéseket hoztunk, engedtük az ellenfélnek, hogy elhiggye, jobb nálunk. A lélektan ebben a korosztályban kiemelten nagy jelentőséggel bír, jellemzően elég érzékenyek a játékosok. A negyedet 12-18-cal zártuk, a félidőben 12 pontos hátrányban voltunk. Összetereltük a srácokat, és próbáltuk feltüzelni őket. Tudjuk, hogy jobbak vagyunk, de ezt tudni önmagában kevés, a pályán bizonyítani is kell!

Következett a 3. negyed, ahol az előző mérkőzéshez hasonlóan a legjobbak léptek pályára. Ennek meg is lett az eredménye. Az első 5 percben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, a Veresegyháza tartotta a 10 pont körüli különbséget, de a második 5 percben sikerült újabb energiatartalékokat mozgósítanunk. Harcosabbá váltunk, és bár még mindig több volt a hiba, Milán, Ákos és Harmath Olivér kosaraival megkezdtük a felzárkózást. Ákos persze hozta a „kötelező” triplát is. 13 pontot szereztünk 4 kapott ellenében, így mindössze 3 pont mínuszban fordultunk rá az utolsó játékrészre.

Mivel ennyire szoros volt az állás, nem tudtuk úgy forgatni, cserélni a srácokat, ahogy az szükséges lett volna, így számítottunk egy hullámvölgyre. Ez az 4. negyed elején, mondhatni, még épp időben el is ért bennünket. Pontatlanok voltunk, büntetőket is hibáztunk, és kellett pihentetni is egy-két játékost, így az ellenfél ismét fel tudott építeni egy pár pontos különbséget (59:66). 5 perc volt még hátra, mikor valami átfordult a srácokban. Életre keltünk, volt küzdőszellem, volt koncentráció. Mind a nézőtéren helyet foglaló szülőket, mind a cserepadon ülő játékosokat hatalmas pirospont illeti, fantasztikus hangulatot varázsoltak, zengett tőlük a csarnok. Az ellenfél jobban elfáradt, bennünk volt még. Dudics Olivér vezérhez híven hatalmasat játszott, Milán fontos lepattanókat szedett, Áron fantasztikusan védekezett az ellenfél legjobbján. Mindenki hozzátette azt a pluszt, ami kellett. 2 perc alatt 9 pontot szereztünk jellemzően lerohanásból, és 68 pontnál utolértük az ellenfelünket. 3 perc volt hátra, mikor egy új meccs kezdődött, de a lendület és ezzel az előny nálunk volt. A meccs végét 8:1-re hoztuk, végre haraptak a srácok, jó volt ezt látni. Bár az első félidő alapján nem így tűnt, végül 7 pontos győzelmet arattunk, az idei szezonban a negyediket.

Az edzőket jellemzően megviselik az ilyen meccsek, de a játékosoknak adhat egy löketet, tartást a következő összecsapásokra, ha ilyen „küzdelmes” mérkőzésen tudnak bizonyítani és győzni.

Az alapszakaszból a Salgótarján elleni oda-vissza vágó maradt hátra. Őket február 4-én hazai pályán fogadjuk, és szintén esélyesként lépünk majd pályára.

Hajrá EKE!

Torma Szabolcs

U14_20230122