Pest-megyei serdülő bajnokság 6. forduló – Esztergom

Március 27-én, vasárnap hazai pályán, rendezőként játszhattunk a pest-megyei serdülő bajnokság 6. fordulójában, ennek minden előnyével és hátrányával.

A szokásokhoz híven most is két mérkőzés várt a csapatra.

Az első meccsen a Monor csapata ellen léptünk pályára. A korábbi fordulók eredményei alapján tudtuk, hogy két közel azonos tudású és felkészültségű csapat méri össze a tudását. Ezen a találkozón a hazai pálya nem segített, sőt. Hosszú idő után először engedhettünk be nézőket a csarnokba, így meg is telt a felső karzat, rengeteg szülő, családtag, szurkoló volt kíváncsi az összecsapásra. Ez a korosztály még nehezen kezeli az ilyen helyzeteket, óhatatlan, hogy megoszlik a figyelem a pályán történtek és a nézői reakciók között. Eleve van némi feszültség, izgalom a játékosokban, vajon hogyan fogják értékelni a látottakat, akik miattuk jöttek el? Tudunk úgy teljesíteni, ahogy azt „elvárják”? Egy-egy felpillantás, és máris csökken a koncentráció, ami egyenes út a hibázáshoz.

A sejtésünk beigazolódott, idegesen, kapkodva, sok hibával indult a mérkőzés. Az első negyedben nem tudtuk azt hozni, amire képesek vagyunk, így 7 pontos hátrányt szedtünk össze (17-24). Második negyed, újabb pályára lépő játékosok, hasonló forgatókönyv. Kapkodó, több hibával tarkított játék, további 4 pontos hátrány (10-14). Sok lehetőségünk volt kosarakat szerezni, de rendszeresen gyorsabban akartuk megoldani a helyzetet, mint tudjuk, és mint kellett volna, így rengeteg dobást elhibáztunk.

A 3. és 4. negyedben, mikor már szabadon lehet összeállítani a pályán lévő csapat összetételét, látszott, amit korábban is leírtam: két közel azonos tudású csapat.

Kissé kevesebb hibával, de majd azonos eredménnyel zártuk a negyedeket (21-20, 20-23), azaz ezen a meccsen tulajdonképpen az első két negyedben összeszedett különbség volt a döntő.

A végeredmény: 68-81. A dobott pontok rendben vannak, a védekezésünkön azonban van mit javítani.

Az eredmények alapján az áprilisi fordulóban ismét a Monor ellen kezdünk, így van esélyünk a javításra. Összeszedettebben, nagyobb koncentrációval kell játszanunk a meccs elején, és lesz esélyünk a győzelemre is akár.

A második meccsen a Pilis Basket csapatát fogadtuk. Tudtuk, hogy nagyobb játékerőt képviselünk, de egy dolog ezt tudni, és más dolog érvényesíteni.

Szerencsére az első meccsen tapasztalt lámpaláznak itt már nem volt komoly szerepe, a srácok tudtak a játékra koncentrálni és az első 2 negyed megnyerésével (19-14, 26-10) ki tudtunk alakítani egy megnyugtató előnyt.Jobban működött mind a védekezés, mind a támadások során a kommunikáció, aminek kifejezetten örültünk.

A 3. negyedben tovább tudtuk nyitni az ollót (26-14), míg a mérkőzés záró szakaszában azok a játékosok is több időt tölthettek a pályán, akik jellemzően kevesebbet játszanak, így a különbség már nem változott (10-10).

A fordulót 81:48-as győzelemmel zártuk, ami pozitív töltetet adhat a továbbiakra.

Az U14-es csapatunk az április 23-24-i hétvégén játszik legközelebb. Hogy hol, az még nem ismert, de megpályáztuk a rendezést, így reméljük, újra hazai pályán.

Addig dolgozunk tovább, folytatjuk a munkát…

Hajrá EKE!